Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Viktoria Mullova: Bach

Klassinen musiikki

Viktoria Mullova: Bach

Alkulähteille! Maailmantähden tyylitietoinen ja nöyrä paluu barokin mestareiden virvoittavien vetten ääreen. Mullovan Stradivarius hengittää syvään ja tanssii riehakkaasti.

Konsertti on loppuunmyyty.

Helsingin Barokkiorkesteri
Viulu Viktoria Mullova
Kapellimestari Reinhard Goebel

Johann David Heinichen: Alkusoitto G-duuri S 205
J.S. Bach Sinfonia: BWV 1045
G.Ph. Telemann: Konsertto A-duuri "Die Rellinge"
J.S. Bach: Viulukonsertto E-duuri
J.S. Bach: Viulukonsertto a-molli
G.Ph. Telemann: "Hamburger Ebb' und Fluth"

 

Yhteistyössä Helsingin Barokkiorkesteri

Kuva: Henry Fair

Viktoria Mullovan kotisivut

Helsingin Barokkiorkesterin kotisivut

VIKTORIA MULLOVA murtautui kansainväliseen tietoisuuteen voittamalla 1980 Helsingissä Jean Sibelius -viulukilpailun ja kaksi vuotta myöhemmin kansainväliset Tšaikovski-kilpailut. Sitä ennen hän oli opiskellut Moskovan keskusmusiikkikoulussa ja Leonid Koganin johdolla Moskovan konservatoriossa. Vuonna 1983 hän emigroitui Suomen-kiertueelta Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin ja on sittemmin luonut loistokkaan uran yhtenä aikamme hienoimmista viulisteista. Hän on esiintynyt monien maailman merkittävimpien orkesterien solistina ja soittanut kamarimusiikkia useiden huippumuusikoiden kanssa.
Vuonna 1985 ilmestyneellä sikoislevyllään Mullova esittää Sibeliuksen ja Tšaikovskin konsertot. Hän sai levyllä Grand Prix du Disque -palkinnon. Sen jälkeen hän on julkaissut yli 20 levyä keskeisestä konsertto- ja kamarimusiikkiohjelmistosta ja saanut niistä monia palkintoja (mm. Echo Klassik, Deutsche Schallplattenpreis, Diapason d'Or). 1990-luvun puolivälissä hän perusti Mullova Ensemblen ja on esiintynyt sen kanssa eri puolilla Eurooppaa sekä levyttänyt mm. Bachin viulukonserttoja.
2000-luvulla Mullova on yhä enemmän suuntautunut barokin, klassismin ja varhaisromantiikan musiikin tyylinmukaiseen esitystraditioon ja soittanut mm. Orchestra of the Age of Enlightmentin, Il Giardino Armonicon, Venice Baroquen ja Orchestre Révolutionnaire et Romantiquen solistina. Hän esiintyy säänöllisesti myös cembalisti Ottavio Dantone kanssa. Dantonen kanssa hän on levyttänyt Bachin sonaatteja, ja vuonna 2009 ilmestyi Mullovan ylistetty levytys Bachin sooloviulusonaateista ja -partitoista.

HELSINGIN BAROKKIORKESTERI on vuonna 1997 perustettu uuden sukupolven kokoonpano, joka tarjoaa mahdollisuuden kuulla klassista musiikkia tuoreesti ja persoonallisesti esitettynä. Periodisoitinten käyttö on osa orkesterin pyrkimystä löytää uusia näkökulmia vanhan musiikin tulkintaan nykykuulijaa puhuttelevalla tavalla. Orkesterin taiteellinen johtaja on ollut vuodesta 2003 lähtien Aapo Häkkinen. Keväällä 2009 orkesterin päävierailijana aloitti Ricardo Minasi. Orkesterin suojelijana toimii Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.
Orkesteri on esiintynyt Suomen lisäksi eri puolilla Eurooppaa, mm. Bayreuthin, Brezicen, Brüggen, Dresdenin, Göttingenin, Ligugén, Palermon, Schwetzingenin, Swaledalen, Tallinnan, Tukholman, Varnan ja Zagrebin musiikkijuhlilla sekä Lontoon Wigmore Hallissa ja Kölnin Filharmoniassa. Vuonna 2004 ilmestyi Helsingin Barokkiorkesterin ensimmäinen, Claudio Monteverdin musiikkia sisältävä levy Alba Recordsille. Levy on saanut kiittävän vastaanoton niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Orkesteri on levyttänyt Naxos-levymerkille kaksi levyllistä Franz Xaver Richterin sinfonioita (2007, 2009). Syksyllä 2008 alkoi yhteistyö AEOLUS-levymerkin kanssa; sen ensimmäinen levy sisältää ruotsalaisen barokkisäveltäjän Johan Joachim Argellin musiikkia.

REINHARD GOEBEL (s. 1952) kuuluu sekä viulustina että kapellimestarina aikamme huomattavimpiin vanhan musiikin tyylinmukaisen esitystradition edustajiin. Hän aloitti viulunsoiton 12-vuotiaana ja opiskeli mm. Franzjosef Maierin, Eduard Melkusin, Marie Leonhardtin ja Saschko Gawriloffin johdolla. Musica Antiqua Kölnin perustaminen 1973 avasi keskeisen juonteen hänen urallaan, ja hän johti yhtyettä sen hajottamiseen vuonna 2007 saakka. Hän teki yhtyeen kanssa suuren määrän levyjä, jotka ovat saaneet monia palkintoja. Saksalaisella barokilla ja Bachilla on keskeinen asema hänen ohjelmistossaan. Samalla hän pyrkii tuomaan esiin unohduksiin jääneitä merkittäviä teoksia ja säveltäjiä, sellaisia kuin Johann David Heinichen ja Jan Dismas Zelenka.
Nyttemmin Goebel on ryhtynyt johtamaan myös moderneilla soittimilla esiintyviä orkestereita (mm. Lontoon Royal Philharmonic Orchestra, Zürichin Tonhalle-orkesteri, Deutsches Symphonieorchester Berlin, Leipzigin Gewandhaus-orkesteri, Dresdenin filharmonikot, Münchenin ja Zürichin kamariorkesterit sekä kaikki Saksan merkittävimmät radio-orkesterit). Hän on johtanut barokkioopperan esityksiä mm. Hannoverissa, Freiburgissa, Kööpenhaminassa, Mannheimissa ja Kielissä. Hän tekee kapellimestarina yhteistyötä monien aikamme huippusolistien, kuten Anne Sofie von Otterin, Christine Schäferin, Leonidas Kavakosin, Kim Kashkashianin, Jan Voglerin sekä Katia ja Marielle Labèquen kanssa.Kirjanmerkki / jaa

Tapahtumapaikka

Temppeliaukion kirkko

Tapahtuma-aika

To 2.9.  19:30 

Kesto

2 h, väliaika
Elo- ja syyskuu 2010
matiketopelasu
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5