Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Magdalena Kožená, Private Musicke

Klassinen musiikki

Magdalena Kožená, Private Musicke

Yksi aikamme hohdokkaimmista laulajatähdistä tekee Suomi-debyyttinsä. Kožená valloittaa lyyrisen ja notkean äänen lisäksi karismallaan. Nyt laulajatar tulkitsee 1600-luvun rakkausaiheisia madrigaaleja.

Kožená kuuluu aikamme häikäisevimpiin mezzosopraanoihin. Hän esiintyy säännöllisesti maailman huippuorkesterien kanssa, laulaa resitalistina musiikkimaailman tärkeimmissä keskuksissa ja vierailee tunnetuimmilla musiikkijuhlilla.

Brnossa nykyisessä Tšekissä syntynyt Kožená on opiskellut kotikaupunkinsa konservatoriossa sekä Eva Blahován johdolla Bratislavan esittävien taiteiden korkeakoulussa ja valmistunut 1995. Hän on saavuttanut monia tšekkiläisiä ja kansainvälisiä tunnustuksia, huipentumana palkinto kuudennessa kansainvälisessä Mozart-kilpailussa Salzburgissa 1995. Kaudella 1996-97 hän oli Wienin Volksoperin solistina.

Kožená esiintyy säännöllisesti merkittävien orkesterien, kuten Berliinin filharmonikkojen, Valistuksen ajan orkesterin, Philadelphian orkesterin, Tšekkiläisen filharmonian, Euroopan kamariorkesterin, Skotlantilaisen kamariorkesterin ja Wienin filharmonikkojen kanssa, kapellimestareina mm. Sir Simon Rattle, Mariss Jansons, Claudio Abbado, Sir Charles Mackerras, Daniel Harding ja Gustavo Dudamel. Hänen pianistipartnereitaan ovat puolestaan Daniel Barenboim, Yefim Bronfman, Malcolm Martineau, András Schiff ja Dame Mitsuko Uchida.

Laulajatar on vakituinen vieras monissa maailman arvostetuimmissa oopperataloissa.Hänen roolejaan ovat olleet mm. Octavian (Ruusuritari), Orfeus (Orfeus ja Eurydike), Nerone (Poppean kruunaus), Mélisande (Pelléas ja Mélisande), Cherubino (Figaron häät), Sesto (Giulio Cesare), Zerlina (Don Giovanni).

Kožená on nykyisin Deutsche Grammophonin ekslusiivitaiteilija. Hän on saanut levytyksistään monia tunnustuksia.

PRIVATE MUSICKE on vanhan musiikin yhtye, joka esiintyy välillä gambayhtyeenä, välillä pääosin kitaroita ja luuttuja käyttävänä näppäilysoittimien yhtyeenä ja välillä molempina yhtä aikaa. Myös improvisointi kuuluu olennaisena osana yhtyeen toimintaan. Nimensä se on saanut englantilaisen säveltäjän Martin Peersonin yhtyemusiikin kokoelmasta vuodelta 1620.

Private Musicke on perustettu 1998, ja se on sittemmin esiintynyt monilla eurooppalaisilla vanhan musiikin festivaaleilla. Se on julkaissut seitsemän CD-levyä, jotka ovat saavuttaneet kriitikkojen kiitosta ja kansainvälisiä palkintoja. Private Musicken johtaja on Pierre Pitzl, joka on opiskellut kitaran- ja luutunsoittoa Wienin musiikkikorkeakoulussa ja Baselin Schola Cantorumissa sekä gambansoittoa mm. Wieland Kuijkenin ja Christophe Coinin johdolla.

Magdalena Koženán ja Private Musicken yhdessä toteuttama Lettere Amorose -projektista ilmestyy lokakuussa 2010 myös äänilevy.

Mezzosopraano Magdalena Kožená
Private Musicke
Johtaja Pierre Pitzl

LETTERE AMOROSE - Rakkauskirjeitä

Filippo Vitali: O bei lumi
Sigismondo D’India: Cruda Amarilli
Claudio Monteverdi: Si dolce è il tormento
Giulio Caccini: Odi Euterpe
Luis de Briceno: Caravanda Ciacona
Tarquino Merula: Canzonetta Spirituale sopra alla nanna
Gaspar Sanz: Canarios
Sigismondo D’India: Ma che? Squallido e oscuro
Biaggio Marini: Con le Stelle in Ciel
Giovanni Girolamo Kapsberger: Felici gl’animi
Giovanni de Macque: Capriccio stravagante
Giovanni Girolamo Kapsberger: Aurilla mia
Sigismondo D’India: Torna il sereno Zéfiro
Giovanni Paolo Foscarini: Ciaccona
Barbara Strozzi: L’Eraclito amoroso
Ruiz de Ribayaz: Espanioletta
Tarquino Merula: Folle è ben si crede

Kuva: Mathias Bothor / DG

Kozenan Edingbrugh-festivaalien konsertin arvio

Levy-yhtiö Deutsche Grammophonin YouTube-traileri Lettere Amoroso -albumista, haastattelulla höystettynä

"With her dazzling looks, Magdalena Kozena is surely one of the most glamorous women on the operatic stage. That's even before she opens her mouth."
The Independent

"Ms. Kozena boasts a true lyric mezzo-soprano voice"
NY Times

www.kozena.cz
Private Musicke
Magdalena Kožená, Facebook


Kirjanmerkki / jaa

Tapahtumapaikka

Temppeliaukion kirkko

Tapahtuma-aika

Pe 20.8.  19:30 

Kesto

70 min, ei väliaikaa

Liput

45 / 20 €, eläkeläiset 43 €

Osta lippu

Elo- ja syyskuu 2010
matiketopelasu
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5