Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Santtu-Matias Rouvali & RSO

Klassinen musiikki

Santtu-Matias Rouvali & RSO

Mao tanssii, valssi vie. Nuori Santtu-Matias Rouvali johtaa huippusoittajiston stravinskymaiseen maisemaan, jossa on dramatiikkaa ja huumoria. Viulukonserton ottaa haltuunsa maailman kärkiviulisteihin lukeutuva Julian Rachlin, jolta on lupa odottaa rytmistä, karua, rajuakin tulkintaa.

Radion sinfoniaorkesteri
Viulu Julian Rachlin
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali

John Adams: Chairman Dances
Igor Stravinsky: Viulukonsertto
Igor Stravinsky: Divertimento
Maurice Ravel: La valse

Väliaikakeskustelu: Julian Rachlin ja Santtu-Matias Rouvali

Yhteistyössä Radion sinfoniaorkesteri

Kuva: Rami Toivonen

RSO

"23-vuotias johtaa yllättäin Radion sinfoniaorkesteria keskiviikkona"
Helsingin Sanomat 22.9.2009

Julian Rachlin

JULIAN RACHLIN (s. 1974) kuuluu aikamme arvostetuimpiin ja kiinnostavimpiin viulisteihin. Hän esiintyy säännöllisesti maailman merkittävimpien orkesterien ja kapellimestarien kanssa ja saa kiitosta voimakkaista ja tuoreista tulkinnoistaan. Vuodesta 2000 lähtien hän on esiintynyt myös alttoviulistina.
Rachlin syntyi Liettuassa mutta siirtyi jo nelivuotiaana vanhempiensa mukana Itävaltaan, jossa hän opiskeli vuodesta 1983 lähtien Wienin konservatoriossa Boris Kuschnirin ja yksityisesti Pinchas Zukermanin johdolla. Hän esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti 1984, mutta varsinainen läpimurto koitti 1988, kun hänet nimettiin Eurovision Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Hänet kutsuttiin esiintymään Berliinin festivaalille Lorin Maazelin kanssa, ja hänestä tuli myös nuorin koskaan Wienin filharmonikkojen solistina esiintynyt muusikko.
Rachlin on esiintynyt mm. sellaisten kapellimestarien kuin Riccardo Mutin, Vladimir Ashkenazyn, Bernard Haitinkin, James Levinen ja Zubin Mehtan kanssa. Hän on myös aktiivinen kamarimuusikko. Vakituisen pianistinsa Itamar Golanin lisäksi hän on esiintynyt mm. Martha Argerichin, Natalia Gutmanin ja Gidon Kremerin kanssa. Vuonna 2000 hän perusti Dubrovnikiin oman musiikkijuhlan "Julian Rachlin and Friends". Rachlin soittaa Itävallan kansallispankilta lainassa olevalla vuoden 1741 "ex Carrodus" Guarnerius del Gesùlla.

SANTTU-MATIAS ROUVALI (s. 1985) murtautui kapellimestarina laajempaan tietoisuuteen johtamalla syyskuussa 2009 vain muutaman päivän varoitusajalla menestyksekkäästi Radion sinfoniaorkesterin konsertin. Se oli ensimmäinen kerta, jolloin hän johti vakinaista ammattisinfoniaorkesteria. Rouvali oli saman vuoden kesällä toiminut RSO:n ylikapellimestarin Sakari Oramon assistenttina Kokkolan oopperakesässä ja johtanut yhden Sebastian Fagerlundin Döbeln-oopperan esityksen. Kun RSO:n syyskuisen konsertin kiinalainen kapellimestari sairastui, Oramo tarjosi Rouvalille tilaisuuden. Sittemmin Rouvali on vieraillut mm. Tampere Filharmonian, Lapin kamariorkesterin ja helsinkiläisen Se Ensemblen johtajana, ja vuoden 2010 aikana tutuksi tulevat myös mm. Hollannin Residentie orkestern Haag, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri.
Rouvali aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2004. Hän opiskeli aluksi lyömäsoittimia ja Jorma Panulan vetämällä nuorisoluokalla orkesterinjohtoa, mutta syksystä 2007 lähtien hän on ollut kapellimestariluokalla Leif Segerstamin oppilaana. Rouvali voitti Eurovision Nuorten solistien Suomen karsinnan vuonna 2004 ja on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden ja Mikkelin kaupunginorkesterin solistina sekä Aki Ylisalomäen sävellyskonsertin solistina Helsingissä.

RADION SINFONIAORKESTERI (RSO) on ohjelmistoltaan ja toiminnaltaan monipuolisin Suomen suurista orkestereista. Se on Yleisradion orkesteri ja Suomen ainoa radio-orkesteri, jonka konsertit kuullaan yleensä suorina lähetyksinä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Radio-orkesterina sen toimintaan kuuluu aktiivinen työ äänitysstudiossa. Se käy myös usein kotimaisilla esiintymismatkoilla, ja suomalaisella musiikilla on keskeinen asema sen ohjelmistossa. Orkesteri soittaa perinteisen kansainvälisen ohjelmiston lisäksi paljon uutta musiikkia, ja se on kantaesittänyt jo yli 550 teosta.

Santtu-Matiaksen debytanttihaastattelu

Kirjanmerkki / jaa

Tapahtumapaikka

Finlandia-talo

Tapahtuma-aika

To 26.8.  19:30 

Kesto

2 h, väliaika

Liput

39-34-27 / 15 €, eläkeläiset 37-32-26 €

Osta lippu

Elo- ja syyskuu 2010
matiketopelasu
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5